poppetje

Ik ben gesneden uit een stuk eikenhout. Werklui vonden mij in de Biesbosch bij de aanleg van de Volkeraksluizen. Ik lag acht meter diep onder water, tussen de wortels van een oeroude eik. Ze hebben geen idee waar ik vandaan kom en waarom ik gemaakt ben. Dus noemen archeologen me naar de plek waar ik gevonden ben: 'mannetje van Willemstad'.

Ben ik een pop geweest om mee te spelen? Wie verstopt er nou zo'n mooi beeldje in een bos? Daar moet meer achter zitten. Natuurlijk denken ze weer meteen aan rituelen...

Ik kom misschien uit het oerbos bij Nijmegen. Daar heeft een sjamaan van het jagersvolk me gesneden, bij het kampvuur. Een nieuw volk kwam de rivier afvaren, zij vertelden op zoek te zijn naar land om zich voorgoed te vestigen. Toen dat volk verder trok werd ik aan een van hun kinderen gegeven, om mee te spelen. En misschien ook wel om geluk te brengen. Dat kind heeft mij aan het eind van de reis laten vallen. Kwam ik zo in het Volkerak terecht? Wie zal het zeggen...

En dan nog wat: Ik zie er bepaald niet uit als een oermoeder, maar zie ik er wel uit als een mannetje? Misschien hadden ze mij 'vrouwtje van Willemstad' moeten noemen. Of beter: 'mensje van Willemstad'?

Wist je dat...   Hoe prehistorische mensen dachten over het leven is onbekend. Veel van wat er over archeologische vondsten wordt gezegd is gebaseerd op idee├źn uit de 19de en 20ste eeuw. Door moderne technieken ontdekken we steeds meer. En in de 21ste eeuw denken de meeste mensen anders over de rol van vrouwen, mannen en over de liefde. Zodat we nu vaak andere conclusies trekken uit wat we al weten.

opdrachten

Is het oudste beeldje van Nederland een vrouwtje of een mannetje. Hoe zou jij het beeldje noemen?

Wie staat er hier op de foto, een jongen of een meisje. Waaraan kun je dat zien?

Als je op het internet [*verplicht] een van deze hokjes moet aanvinken, wat doe jij dan. En waarom doe je dat zo?

male [man]   female [vrouw]   I"d rather not say [dat laat ik liever niet weten]

verder lezen