anders zijn

Venus van Mierlo
± 9000 vChr.

anders zijn

danser v Wanssum
± 8000 vChr.

anders zijn

sjamaan

image   anders zijn

De danser van Wanssum en de Venus van Mierlo

zijn twee afbeeldingen gemaakt in de steentijd.

De danser van Walssum en de Venus van Mierlo zijn twee afbeeldingen van een dansende figuur, gemaakt in de steentijd.

I n de 21ste eeuw bestaan er nog volkeren waarvan men denkt dat ze net zo leven als onze verre voorouders. In die samenlevingen nemen sommige mensen een speciale positie in, omdat ze 'anders' zijn. Ze worden ook wel wel sjamaan of sjamanka genoemd.

De term sjamanisme betekent 'weten'. Een sjamaan is 'iemand die weet' en wordt ook medicijnman of medicijnvrouw genoemd. Veel culturen in de oudheid kenden waarschijnlijk een sjamaan. Deze man of vrouw gebruikte rituelen om contact te leggen met het bovennatuurlijke, gaf uitleg aan gebeurtenissen en deed voorspellingen. Zo kon hij/zij proberen de geesten of natuurkrachten die mensen ziek maakten over te halen hen met rust te laten.

In het Duitse Bedburg zijn bij opgravingen een paar hertenschedels uit de steentijd gevonden compleet met gewei. In de schedels zijn gaten geboord zodat ze met riemen op het hoofd bevestigd konden worden. Dat moet een indrukwekkend gezicht zijn geweest. Men denkt dat zo'n gewei bij rituelen gedragen werd om in contact te komen met de wereld van de geesten, via de dieren die tijdens de jacht gedood waren. Nijmegen ligt in de streek waar deze rituelen met het hertengewei verspreid waren. Maar of hier ook zulke spectaculaire vondsten zullen worden gedaan...?

Wist je dat...   Hoe men in de prehistorie dacht over mensen die 'anders' waren, is onbekend. Sommige mensen worden ook nu nog een sjamaan omdat ze 'anders' zijn. Er zijn sjamanen die niet gezien worden als man of vrouw, maar als een ander soort mens of zelfs als een 'derde' geslacht.


Dit hertenschedel met gewei uit de steentijd werd in 1987 bij Bedburg [tussen Zuid-Limburg en Keulen] gevonden. Men denkt dat zo'n gewei tijdens rituelen door een sjamaan werd gedragen.

opdrachten

Waarom waren de Venus van Mierlo en de danser van Wanssum zo bijzonder dat ze in een steen gekerfd werden?

Sommige mensen hebben moeite met de term 'derde' geslacht. Kun jij een betere omschrijving bedenken?. Ken jij mensen van het 'derde' geslacht, die toch een 'gewoon' beroep uitoefenen?

Homo's als sjamanen. Het is een mooie theorie. Maar vraag je eens af. Hoeveel sjamanen heeft een stam nodig? Wat voor rol kun je bedenken voor de andere leden van de Regenboogstam?

verder lezen