Iphis

Mijn ouders dachten dat ik de verhuizing naar Noviomagus maar niets zou vinden. Moeder heeft een kroegje in het dorp bij het legerkamp. Ik luister graag naar de verhalen van soldaten, wanneer die 's avonds wat komen drinken. De soldaten noemen mij Iphis, naar het meisje dat als jongen door het leven ging, in de verhalen van de Romeinse dichter Ovidius.

Ik ging vroeger al liever met de jongens ravotten in het bos. Daar hoorde ik Jupiter fluisteren in de takken van de Germaanse eik. Dat vond men maar raar. In het bos trof ik Ianthe.

Ianthe is priesteres van de moedergodin en vindt het heel gewoon dat ik Hem hoor. Zelf hoort ze de Godin, zegt ze, in onze taal en in die van de Bataven. We gaan nu vaak samen op pad om kruiden te verzamelen. Dan vertelt Ianthe over de dieren en ook over de Godin. Wat Zij verwacht van ons mensen en vooral van vrouwen. Ianthe kent het vrouwengeheim, maar daarover vertelt ze niet. Ik ben immers niet ingewijd.

Ianthe verhuist straks ook naar de nieuwe stad van de keizer. Ze heeft er een mooi huis, waar ze zich met een paar vrouwen aan de dienst van de Godin wijdt. Ik ga haar helpen bij de verhuizing en misschien wel bij hen wonen. Ik heb mijn vader gevraagd een beeldje van de Godin te bakken. Ben benieuwd wat ze van mijn cadeau zal vinden, want Ianthe is erg speciaal voor mij.

Wist je dat...    Het verhaal over Iphis en Ianthe werd geschreven door de Romeinse dichter Ovidiu:. Iphis' vader wil persé een zoon en dreigt een nieuwe dochter te doden. Als Iphis geboren wordt bedenkt haar moeder samen met godin Isis een list. Iphis zal als jongen door het leven gaan. Niemand ontdekt haar geheim, totdat ze verliefd wordt op Ianthe. Ianthe wil graag trouwen. De dag voor het huwelijk raakt Iphis in paniek. In de tempel smeken Iphis en haar moeder om een oplossing. Godin Isis geeft gehoor. De tempel begint te schudden, Iphis voelt haar lichaam veranderen en plotseling is hij een jongen.

Iphis en Ianthe

  Tekening naar het verhaal van Ovidius: Iphis en Ianthe knielen voor de tempel van godin Isis. De moeder van Iphis (op de achtergrond) vraagt de godin om haar dochter te veranderen in een jongen, zodat Iphis kan trouwen met Ianthe.

opdrachten

Iphis is een naam die bij een meisje en een jongen past. Noem tien moderne namen waarvoor dit ook kan gelden.

Bedenk redenen waarom mensen in de 21ste eeuw van naam willen veranderen. Heb jij het gevoel dat jouw naam bij je past?

Zoek op het internet naar de 'Metamorfosen' van de Romeinse dichter Ovidius, het boek waar het verhaal over Iphis in staat. Hoe zou zo'n verhaal over Iphis en Ianthe in deze tijd kunnen aflopen?

verder lezen