Keizer Karel komt weer naar Noviomagum! De hele palts is in rep en roer, al duurt het nog maanden voor het Pasen is. Nee, ik ben niet zo blij als de anderen, want er was ook een afscheidsbrief van mijn vriend Alcuinus. Het gaat slecht met hem. Hij voelt het einde naderen en vraagt of ik na zijn dood voor de vergeving van zijn zonden wil bidden.
Mijn ouders hadden me beloofd aan het klooster. Daar moest ik dus gaan wonen toen ik oud genoeg was. In het klooster ontmoette ik de grote Alcuinus van York, raadsheer van Keizer Karel. Hij geeft les aan de kinderen van de Keizer! Ook ik heb veel van hem geleerd.
Alcuinus heeft echt een zwak voor me en was erg verdrietig toen ik weer uit het klooster ging. Hij schreef een gedicht waar ik in voorkom. Alcuinus noemt me daar 'cuculo' en 'dodo' en hij waarschuwt me voor het drinken van wijn.
Hij heeft gelijk gekregen: Ik ben niet geschikt voor het leven van een kloosterling. Ik ga liever wat drinken met mijn vrienden… Dankzij Alcuinus heb ik werk gevonden als valkenier op het Valkhof van de keizer. Maar de naam 'koekoek' past niet bij een valkenier , dat kan echt niet. Dus kent men me hier als Dodo.
... Alcuinus (735-804) was een groot geleerde. Hij wijdde zijn leven aan de kerk maar was geen priester. Alcuinus was de belangrijkste raadsman aan het hof van Keizer Karel. Hij had verstand van astrologie en zou ook geprobeerd hebben de keizer te leren lezen en schrijven.
Wist je dat... Dichten was een populair tijdverdrijf aan het keizerlijk hof. Alcuinus zelf schreef graag en veel. Enkele van zijn gedichten zijn verkapte liefdesgedichten. Ecloga de Cuculu is gericht aan een student - Daphnis - en klaagt over het vertrek van hun gezamenlijke vriend 'Dodo', die in het gedicht hun 'koekoek' wordt genoemd.
Alcuinus overhandigt een manuscript aan Karel de Grote. Klik om te vergroten [schilderij Jean-Victor Schnetz 1830; bron: wikipedia]
In de Middeleeuwen had men geen achternaam. Om duidelijk te maken wie men bedoelde, bedacht men bijnamen. Welke bijnaam werd er voor Keizer Karel gebruikt?
Wij kennen de dodo alleen nog als een uitgestorven vogel. Waarom zou Alcuinus de bijnaam 'Dodo' gebruiken voor zijn vriendje?
De stad Nijmegen kent de Alcuinus cultuurprijs, die om de twee jaar wordt uitgereikt. En in de hal van de theologische faculteit aan de Radboud Universiteit staat een beeld van Alcuinus. Zou men weten over de ondeugende verliefdheden van Alcuinus. Denk je dat het iets uitmaakt?